Sauvignonasse

2010

Sauvignonasse Classic L

Značilnosti in opis vina

Sauvignonasse (kot danes imenujemo nekdanji furlanski tokaj, ker smo se morali temu poimenovanju zaradi zmage Madžarov nad ostalimi uporabniki imena z letnikom 2005 odpovedati) kot sorta izvira iz severne Italije in ga v Goriških brdih razen nas prideluje le še nekaj pridelovalcev. Za vino je značilna rumena barva z zlatim odtenkom. Pozna trgatev izjemno zdravega in dozorelega grozdja vinu daje ob mineralni svežini ekstremno polno telo, z bogatimi aromami in dolgim pookusom. Če vino za nekaj časa pustimo v kozarcu, se v njem razvijejo kompleksnejše, nežne in nevsiljive arome, ki se pomikajo od začetnih zeliščnih not proti vonju suhega poljskega cvetja. Na okusu je bogat, polnega telesa in z izrazito mineralnostjo, začuti se prijeten karakterističen odhod zrelih mandljev.

K hrani

Sauvignonasse lahko ponudimo kot odličen samostojen aperitiv. Običajno ga kombiniramo s širokim spektrom začetnih jedi. Izjemno se poda h kuhanim špargljem z nastrganim, trdo kuhanim jajcem, avokadovo kremo in lahkim solatnim prelivom; k testeninam in rižotam z različno zelenjavo; omletam z artičokami ali različnimi zelišči; k morskim hladnim predjedem; popečeni zelenjavi; mesnim medaljončkom, nadevanemu piščancu,...

Potencial staranja

Čeprav je Sauvignonasse priljubljen kot mlado vino, se njegov razvoj v steklenici ob primernih letnikih lepo stopnjuje tudi tja do 10 let.

    • Sorta grozdja:

      sauvignonasse
    • Vinorodni okoliš:

      Collio - Italija
    • Vinogradi:

      Zegla, Podgredic
    • Starost vinogradov:

      22–42 let
    • Nadmorska višina vinogradov:

      120/250 m
    • Lega vinogradov:

      sever-zahod
    • Sestava tal:

      lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka)
    • Trgatev:

      ročna – konec septembra, začetek oktobra
    • Vinifikacija:

      maceracija 12 ur, vretje v inoks posodi

    • Zorenje:

      8 mesecev na kvasovkah v inoks posodi
    • Zorenje v steklenici:

      najmanj mesec dni
    • Vsebnost alkohola:

      12,5% vol
    • Skupna kislina:

      5,2 g/l
    • Velikost steklenice:

      0,75 l
    • Stekleničeno:

      5.733 steklenic v avgustu 2010
    • Temperatura za serviranje:

      10–12 °C
PDF

Klasična

Z leti zorenja v steklenici ne izgubljajo, temveč pridobivajo na izražanju elegantnosti, prepletene z izjemno všečno mineralnostjo.

  • Ne zamudite ugodnih ponudb in novosti. Prijavite se na e-novice.
  • Prijavite se