Decoration Rebula Opoka 2021

Rebula Opoka 2021

Medana Jama Cru

Razkriva najodličnejše vino, ki odraža edinstven značaj mikroterroirja na opoki.

Volume

0,75 L

0,75 L X 6

Cena

53,90 €

314,40 €

Količina


Skupna cena:

01: Značilnosti in opis vina

To veličastno, kompleksno vino, združuje dva svetova – tradicijo in modernost. 67-letne trte, ki rastejo na nadmorski višini 200 do 250 metrov v opoki, so zagotovile fantastično, koncentrirano grozdje za to vino. Fermentiralo je 16 dni s kožicami v betonskih jajcih (narejenih iz kamnov iz vinograda), in ima osupljivo aromatično izražanje pomarančnega cveta, začimb, divjih zelišč in breskev. Okus je intenziven in slasten, zelo čist in svetel, z notami zrele breskve, pomarančne lupine in pridihom začimb, podkrepljen z mineralnim jedrom in superfinimi tanini. Vino, ki ima pred seboj še dolgo življenjsko dobo.

CAROLINE GILBY, MW

Zemljevid Medana Jama Cru4x
  • SORTE GROZDJA:

    100% Rebula (Ribolla Gialla)

  • VINORODNA REGIJA:

    Brda - Slovenija

  • VINOGRADI:

    Medana Jama Cru

  • STAROST VINOGRADOV:

    74 let

  • NADMORSKA VIŠINA VINOGRADOV:

    140-160 metrov

  • LEGA VINOGRADOV:

    severozahod

  • SESTAVA TAL:

    lapor in peščenjak (opoka)

  • TRGATEV:

    ročna trgatev, skrbno izbrani grozdi, začetek oktobra

Nagrade

  96 pts  

Caroline Gilby, MW, Decanter magazine

Letnik 2020

  110 /100  

Luca Gardini, Wine Killer

Letnik 2019

  96 pts  

Caroline Gilby, MW Decanter magazine

Letnik 2019

  97 pts  

Luka Gardini, Wine Killer

Letnik 2019

  94 pts  

James Suckling

Letnik 2018

  96 pts  

Caroline Gilby, MW, Decanter magazine

Letnik 2018

  99 pts  

Luca Gardini, Wine Killer

Letnik 2016

  1st  

150 migliori Vini Del Mondo
by Luca Gardini, La Gazzetta dello Sport

Letnik 2016

  95 pts  

James Suckling

Letnik 2015

  98 pts  

Luca Gardini, Wine Killer

Letnik 2014

  94 pts  

James Suckling

Letnik 2014

2018

2018

2019

2019

2020

2020

2021

2021

Leto se je začelo s hladno zimo, nizke temperature so se ohranile vse do pomladi. Pozno pomlad so zaznamovale pogoste padavine in sledile so skoraj popolne vremenske razmere. Po mrzlih prvih treh mesecih smo v aprilu in maju pričakali zelo prijetno in toplo vreme, v katerem so naše trte razvile močno krošnjo. Odlične razmere so se nadaljevale tudi v juniju, ko smo sicer dobili nekaj več dežja od želenega, a na srečo ni bilo težav. Grozdje tako belih kot rdečih sort je doseglo optimalno zrelost in pričakovanja za letnik 2018 so visoka. Trgatev se je začela nekoliko prej in dala izjemne količine, ne da bi pri tem ogrozila kakovost. Res odličen letnik.

Imeli smo razmeroma milo zimo, ki je omogočila ugoden začetek nove rastne sezone. Vendar nas je v času cvetenja vinske trte v zadnjih tednih maja doletelo slabo vreme, ki je zmanjšalo količino pridelka. Vroče in zelo sušno poletje je letino še nekoliko okrnilo, a smo bili s kakovostjo grozdja zadovoljni. Povišane temperature v juliju in avgustu so omogočile normalen razvoj jagod in odlično fenolno zrelost. Ker smo za vsako sorto grozdja iskali njene optimalno izražene značilnosti, je trgatev potekala v več delih.

Zima v Brdih je bila dokaj mila in suha. Pomlad je prinesla nekoliko nižje temperature in rastna sezona se je zato v primerjavi s prejšnjimi leti začela malo kasneje. Trta je zacvetela okoli 1. junija. Zaradi nižjih temperatur in pogostih padavin so trte pozno spomladi in v zgodnjem poletju napredovale počasneje, a razvoj je potekal nemoteno. Poletje 2020 je bilo lepo, s sončnim in toplim vremenom, brez zaskrbljujočih vročinskih valov. Občasne plohe so pripomogle k optimalni rasti in razvoju grozda. Postopno zorenje grozdja je potekalo v odličnih razmerah, s pravim razmerjem sončne svetlobe in občasnih padavin. Trgatev se je začela septembra in je bila zelo uspešna. Pričakujemo izredno kakovosten letnik tako belih kot rdečih vin.

Leto 2021 si bomo zapomnili po nenavadnih vremenskih razmerah. Imeli smo razmeroma blago zimo, temperature so le redko padle pod ledišče in padlo je zelo malo dežja, kar je napovedalo možnost zgodnjega odpiranja popkov. V nasprotju s pričakovanji so se temperature v marcu in aprilu znižale in hladno vreme se je nadaljevalo tudi v maju. To je povzročilo izjemno pozen začetek cvetenja; šele 14. junija, kar je najkasneje v zadnjih 25 letih. Takoj po začetku cvetenja so se temperature dvignile in cvetenje je potekalo gladko in hitro pri vseh sortah grozdja. Razmere so se normalizirale s čudovitim, toplim poletjem – brez ekstremnih vročinskih valov in z malo padavinami. To je omogočilo, da so trte dohitele normalno hitrost razvoja, in zagotovilo optimalno aktivnost trte in razvoj grozdov. V sončnem, suhem in prijetno toplem jesenskem vremenu je grozdje optimalno dozorelo. Ročna trgatev, ki se je začela v prvem tednu septembra, je v klet prinesla najkakovostnejše grozdje s celimi, zdravimi grozdi, odličnim sladkornim in kislinskim razmerjem ter globoko aromatičnimi jagodami. Tako pri belih kot rdečih vinih pričakujemo nadpovprečno kakovost. Rdeča vina bodo intenzivno obarvana, z mehkimi in zrelimi tanini.

Priporočamo tudi

 

Košarica je prazna

BODITE PRVI, KI BOSTE PREJELI NAŠE E-NOVICE!

S klikom na gumb za naročnino potrjujete naše Pogoje uporabe.