Decoration Chardonnay Opoka 2022

Chardonnay Opoka 2022

Jordano Cru

Razkriva najodličnejše vino, ki odraža edinstven značaj mikroterroirja na opoki.

Volume

0,75 L

0,75 L X 6

Cena

53,90 €

314,40 €

Količina


Skupna cena:

01: Značilnosti in opis vina

Ta Chardonnay prihaja iz najvišjega dela vinograda, iz dveh različnih leg, fermentiran in staran v stožčastih hrastovih sodih. Je kristalno svetlo, zlato vinp, izjemno vabljivo na nosu. Izraža arome limoninih cvetov, bele breskve in rumene slive, obogateno s harmonično kremno noto v ozadju. Intenzivno sadje spominja na jabolko, limono in bele cvetove, podprto z drobno, živahno svežino in izjemno čistostjo, zaključeno z vztrajnim, gracioznim mineralnim zaključkom. To je vrhunski, eleganten Chardonnay po kateremkoli standardu – čudovito vino.

CAROLINE GILBY, MW

Zemljevid Jordano Cru Copy 24x
  • SORTE GROZDJA:

    100% Chardonnay

  • VINORODNA REGIJA:

    Brda - Slovenija

  • VINOGRADI:

    Jordano Cru

  • STAROST VINOGRADOV:

    54 let

  • NADMORSKA VIŠINA VINOGRADOV:

    150-200 metrov

  • LEGA VINOGRADOV:

    severozahod

  • SESTAVA TAL:

    lapor, skrilavec in peščenjak (opoka)

  • TRGATEV:

    ročna trgatev, skrbno izbrani grozdi, začetek septembra

Nagrade

  Tre Bicchieri 2025  

Gambero Rosso

Letnik 2021

  Tre Bicchieri 2024  

Gambero Rosso

Letnik 2020

  94 pts  

Falstaff magazine

Letnik 2020

  Wine of the year 2022  

International Wine of the Year by Food and Travel Magazine Italia

Letnik 2019

  110 /100  

Luca Gardini, Wine Killer

Letnik 2019

  Wine of the year 2020  

International Wine of the Year by Food and Travel Magazine Italia

Letnik 2017

  100 pts  

Luca Gardini, Wine Killer

Letnik 2017

  95 pts  

Caroline Gilby, MW, Decanter magazine

Letnik 2016

  95 pts  

Caroline Gilby, Decanter magazine

Letnik 2016

  95 pts  

James Suckling

Letnik 2015

  94 pts  

James Suckling

Letnik 2014

2018

2018

2019

2019

2020

2020

2021

2021

2022

2022

Leto se je začelo s hladno zimo, nizke temperature so se ohranile vse do pomladi. Pozno pomlad so zaznamovale pogoste padavine in sledile so skoraj popolne vremenske razmere. Po mrzlih prvih treh mesecih smo v aprilu in maju pričakali zelo prijetno in toplo vreme, v katerem so naše trte razvile močno krošnjo. Odlične razmere so se nadaljevale tudi v juniju, ko smo sicer dobili nekaj več dežja od želenega, a na srečo ni bilo težav. Grozdje tako belih kot rdečih sort je doseglo optimalno zrelost in pričakovanja za letnik 2018 so visoka. Trgatev se je začela nekoliko prej in dala izjemne količine, ne da bi pri tem ogrozila kakovost. Res odličen letnik.

Imeli smo razmeroma milo zimo, ki je omogočila ugoden začetek nove rastne sezone. Vendar nas je v času cvetenja vinske trte v zadnjih tednih maja doletelo slabo vreme, ki je zmanjšalo količino pridelka. Vroče in zelo sušno poletje je letino še nekoliko okrnilo, a smo bili s kakovostjo grozdja zadovoljni. Povišane temperature v juliju in avgustu so omogočile normalen razvoj jagod in odlično fenolno zrelost. Ker smo za vsako sorto grozdja iskali njene optimalno izražene značilnosti, je trgatev potekala v več delih.

Zima v Brdih je bila dokaj mila in suha. Pomlad je prinesla nekoliko nižje temperature in rastna sezona se je zato v primerjavi s prejšnjimi leti začela malo kasneje. Trta je zacvetela okoli 1. junija. Zaradi nižjih temperatur in pogostih padavin so trte pozno spomladi in v zgodnjem poletju napredovale počasneje, a razvoj je potekal nemoteno. Poletje 2020 je bilo lepo, s sončnim in toplim vremenom, brez zaskrbljujočih vročinskih valov. Občasne plohe so pripomogle k optimalni rasti in razvoju grozda. Postopno zorenje grozdja je potekalo v odličnih razmerah, s pravim razmerjem sončne svetlobe in občasnih padavin. Trgatev se je začela septembra in je bila zelo uspešna. Pričakujemo izredno kakovosten letnik tako belih kot rdečih vin.

Leto 2021 si bomo zapomnili po nenavadnih vremenskih razmerah. Imeli smo razmeroma blago zimo, temperature so le redko padle pod ledišče in padlo je zelo malo dežja, kar je napovedalo možnost zgodnjega odpiranja popkov. V nasprotju s pričakovanji so se temperature v marcu in aprilu znižale in hladno vreme se je nadaljevalo tudi v maju. To je povzročilo izjemno pozen začetek cvetenja; šele 14. junija, kar je najkasneje v zadnjih 25 letih. Takoj po začetku cvetenja so se temperature dvignile in cvetenje je potekalo gladko in hitro pri vseh sortah grozdja. Razmere so se normalizirale s čudovitim, toplim poletjem – brez ekstremnih vročinskih valov in z malo padavinami. To je omogočilo, da so trte dohitele normalno hitrost razvoja, in zagotovilo optimalno aktivnost trte in razvoj grozdov. V sončnem, suhem in prijetno toplem jesenskem vremenu je grozdje optimalno dozorelo. Ročna trgatev, ki se je začela v prvem tednu septembra, je v klet prinesla najkakovostnejše grozdje s celimi, zdravimi grozdi, odličnim sladkornim in kislinskim razmerjem ter globoko aromatičnimi jagodami. Tako pri belih kot rdečih vinih pričakujemo nadpovprečno kakovost. Rdeča vina bodo intenzivno obarvana, z mehkimi in zrelimi tanini.

Leto so zaznamovale skrajne vremenske razmere z zelo malo dežja in izrazitimi vročinskimi valovi poleti. Ob tem se je še enkrat pokazal pomen biodinamičnega kmetovanja in ekoloških metod, ki dajejo izjemne rezultate. Suha in nekoliko hladnejša pomlad v marcu in aprilu je upočasnila brstenje in rast trte. Zastoj je bil še izrazitejši v maju, ko je v celem mesecu padlo manj kot 20 mm dežja. Junija je bilo dežja nekoliko več, toda večinoma je padel v silovitih nalivih, ob katerih so nastajali hudourniki in večina vode je zaradi strukture tal z opoko odtekla po površju. Do avgusta smo prejeli le polovico dolgoletnega povprečja padavin za naše kraje. Trgatev se je začela že v drugi polovici avgusta, obenem pa smo pozdravili blagodejne padavine, ki so vzpostavile ravnovesje vegetativne rasti trte ter zagotovile optimalno dozorelost pridelka. Zato smo tudi tokrat uspeli pridelati vina vrhunske kakovosti. Ročno obrano grozdje je vsebovalo nadpovprečne ravni sladkorjev in je bilo izjemno zdravo. Lupine jagod in pečke pa so vsebovale več fenolov in drugih aromatičnih spojin, kar nam je omogočilo pridelavo sortno izrazitih vin z izjemno eleganco. Za letnik 2022 lahko povzamemo, da so vinogradi na ikoničnih lokacijah, obdelani z ekološkimi metodami, obrodili ekološko grozdje izjemne kakovosti ter se učinkoviteje spopadli s pomanjkanjem vode in vročinskimi valovi.

Priporočamo tudi

 

Košarica je prazna

BODITE PRVI, KI BOSTE PREJELI NAŠE E-NOVICE!

S klikom na gumb za naročnino potrjujete naše Pogoje uporabe.