Zima v Brdih je bila dokaj mila in suha. Pomlad je prinesla nekoliko nižje temperature in rastna sezona se je zato v primerjavi s prejšnjimi leti začela malo kasneje. Trta je zacvetela okoli 1. junija. Zaradi nižjih temperatur in pogostih padavin so trte pozno spomladi in v zgodnjem poletju napredovale počasneje, a razvoj je potekal nemoteno. Poletje 2020 je bilo lepo, s sončnim in toplim vremenom, brez zaskrbljujočih vročinskih valov. Občasne plohe so pripomogle k optimalni rasti in razvoju grozda. Postopno zorenje grozdja je potekalo v odličnih razmerah, s pravim razmerjem sončne svetlobe in občasnih padavin. Trgatev se je začela septembra in je bila zelo uspešna. Pričakujemo izredno kakovosten letnik tako belih kot rdečih vin.
Leto 2021 si bomo zapomnili po nenavadnih vremenskih razmerah. Imeli smo razmeroma blago zimo, temperature so le redko padle pod ledišče in padlo je zelo malo dežja, kar je napovedalo možnost zgodnjega odpiranja popkov. V nasprotju s pričakovanji so se temperature v marcu in aprilu znižale in hladno vreme se je nadaljevalo tudi v maju. To je povzročilo izjemno pozen začetek cvetenja; šele 14. junija, kar je najkasneje v zadnjih 25 letih. Takoj po začetku cvetenja so se temperature dvignile in cvetenje je potekalo gladko in hitro pri vseh sortah grozdja. Razmere so se normalizirale s čudovitim, toplim poletjem – brez ekstremnih vročinskih valov in z malo padavinami. To je omogočilo, da so trte dohitele normalno hitrost razvoja, in zagotovilo optimalno aktivnost trte in razvoj grozdov. V sončnem, suhem in prijetno toplem jesenskem vremenu je grozdje optimalno dozorelo. Ročna trgatev, ki se je začela v prvem tednu septembra, je v klet prinesla najkakovostnejše grozdje s celimi, zdravimi grozdi, odličnim sladkornim in kislinskim razmerjem ter globoko aromatičnimi jagodami. Tako pri belih kot rdečih vinih pričakujemo nadpovprečno kakovost. Rdeča vina bodo intenzivno obarvana, z mehkimi in zrelimi tanini.
Leto so zaznamovale skrajne vremenske razmere z zelo malo dežja in izrazitimi vročinskimi valovi poleti. Ob tem se je še enkrat pokazal pomen biodinamičnega kmetovanja in ekoloških metod, ki dajejo izjemne rezultate. Suha in nekoliko hladnejša pomlad v marcu in aprilu je upočasnila brstenje in rast trte. Zastoj je bil še izrazitejši v maju, ko je v celem mesecu padlo manj kot 20 mm dežja. Junija je bilo dežja nekoliko več, toda večinoma je padel v silovitih nalivih, ob katerih so nastajali hudourniki in večina vode je zaradi strukture tal z opoko odtekla po površju. Do avgusta smo prejeli le polovico dolgoletnega povprečja padavin za naše kraje. Trgatev se je začela že v drugi polovici avgusta, obenem pa smo pozdravili blagodejne padavine, ki so vzpostavile ravnovesje vegetativne rasti trte ter zagotovile optimalno dozorelost pridelka. Zato smo tudi tokrat uspeli pridelati vina vrhunske kakovosti. Ročno obrano grozdje je vsebovalo nadpovprečne ravni sladkorjev in je bilo izjemno zdravo. Lupine jagod in pečke pa so vsebovale več fenolov in drugih aromatičnih spojin, kar nam je omogočilo pridelavo sortno izrazitih vin z izjemno eleganco. Za letnik 2022 lahko povzamemo, da so vinogradi na ikoničnih lokacijah, obdelani z ekološkimi metodami, obrodili ekološko grozdje izjemne kakovosti ter se učinkoviteje spopadli s pomanjkanjem vode in vročinskimi valovi.
Hladni pomladi z obilnimi padavinami je sledilo izjemno mokro poletje. Deževni dnevi so se izmenjevali z lepimi sončnimi dnevi. V juliju so Brda prizadela neurja s točo, zato smo v vinogradih veliko časa in truda namenili zaščiti trte in grozdja z različnimi ekološkimi ukrepi, ki so se v preteklosti izkazali za učinkovite. September nam je postregel s čudovitim toplim vremenom, ki je omogočilo, da je grozdje popolnoma dozorelo. Letošnji pridelek je za približno 20 % manjši od povprečja. Vina letnika 2023 bodo vsebovala manj alkohola, a bodo mineralno bogata in s poudarjeno svežino, kar je vse v skladu s trenutnimi trendi na vinskem trgu. Vinogradniki naše regije poudarjajo, da letnik 2023 dokazuje izjemno odpornost briške rebule na podnebne spremembe. Kljub manj ugodnim razmeram so izgube pri tej avtohtoni sorti minimalne, kakovost pridelka pa ostaja izjemno visoka.
Letnik 2024 je bil za vinogradnike izjemno zahteven zaradi ekstremnih vremenskih razmer. Po letu 2023 je bil to drugi najbolj namočen letnik, saj smo v letu 2024 zabeležili kar 1625 mm padavin. Pomlad in začetek poletja sta bila v Brdih izjemno deževna, kar je zahtevalo pogostejše in zahtevnejše ekološke ukrepe v vinogradu, vendar smo kljub temu imeli normalen začetek brstenja v začetku aprila. Sredi aprila je nekatere vinograde v nižjih legah prizadela pozeba, dodatno pa sta to območje kasneje prizadeli tudi dve močni neurji s točo. Cvetenje trte je potekala nekoliko prej kot običajno. Po izjemno mokri pomladi je sledilo ekstremno vroče in suho poletje, z osmimi zaporednimi tedni temperatur nad 30 °C in dnevnimi vrhovi nad 35 °C. V tem obdobju smo trte in grozdne jagode zaščitili s preizkušenimi ekološkimi ukrepi, kot so bela glina, sovescio in uravnavanje listne mase. Kljub temu so visoke temperature upočasnile nalaganje sladkorja v grozdju. Trgatev 2024 se je pričela konec avgusta in nam bo ostala v spominu kot izjemna, saj se je začela z drugačnim zaporedjem sort kot običajno. V začetku septembra smo končno dočakali dež, ki je prinesel občutno ohladitev in omogočil, da so pozne sorte dozorele do popolnosti. Čeprav je bil pridelek količinsko manjši, pa je kakovost letnika 2024 nadpovprečna. Letnik 2024 bomo zagotovo še velikokrat omenjali zaradi vremenskih skrajnosti – obilnih padavin, visokih temperatur in dolgotrajne suše. A hkrati bomo o njem govorili tudi kot o enem najboljših letnikov.