Decoration Teodor Bianco 2022

Teodor Bianco 2022

Cru Selection

To živahno, srednje zlato vino je Marjanova interpretacija tipične bele zvrsti regije, ki temelji na Rebuli in Sauvignon Vert.

Volume

0,75 L

0,75 L X 6

Cena

22,90 €

130,80 €

Količina


Skupna cena:

01: Značilnosti in opis vina

To živahno, starinsko zlato vino je Marjanova interpretacija tipične bele zvrsti regije, ki temelji na Rebuli in Sauvignon Vert. Vino izraža note pomarančne lupine, breskve, melone in vonjev divjega timijana, z rahlim pridihom hrastovih začimb. Okus je izrazit in živahen, z bogatim sadjem in okusi breskve, pomarančne lupine, grenivke in divjih zelišč, v okviru teksturirane slanosti, podprte z dolgim, slastnim zaključkom.

CAROLINE GILBY, MW

Teodor Bianco4x
  • SORTE GROZDJA:

    Rebula 60% in Sauvignon Vert 40%

  • VINORODNA REGIJA:

    Brda – Slovenija (Rebula), Collio – Italija (Sauvignon Vert)

  • VINOGRADI:

    Medana Jama Cru (Rebula), Ronc Zegla Cru (Sauvignon Vert)

  • STAROST VINOGRADOV:

    38-69 let

  • NADMORSKA VIŠINA VINOGRADOV:

    150-250 metrov

  • LEGA VINOGRADOV:

    jugozahod / jugovzhod

  • SESTAVA TAL:

    Rebula: lapor, skrilavec in peščenjak (opoka) in Sauvignon Vert: glina

  • TRGATEV:

    ročna trgatev, skrbno izbrani grozdi, začetek septembra (Sauvignon Vert), konec septembra (Rebula)

2020

2020

2021

2021

2022

2022

Zima v Brdih je bila dokaj mila in suha. Pomlad je prinesla nekoliko nižje temperature in rastna sezona se je zato v primerjavi s prejšnjimi leti začela malo kasneje. Trta je zacvetela okoli 1. junija. Zaradi nižjih temperatur in pogostih padavin so trte pozno spomladi in v zgodnjem poletju napredovale počasneje, a razvoj je potekal nemoteno. Poletje 2020 je bilo lepo, s sončnim in toplim vremenom, brez zaskrbljujočih vročinskih valov. Občasne plohe so pripomogle k optimalni rasti in razvoju grozda. Postopno zorenje grozdja je potekalo v odličnih razmerah, s pravim razmerjem sončne svetlobe in občasnih padavin. Trgatev se je začela septembra in je bila zelo uspešna. Pričakujemo izredno kakovosten letnik tako belih kot rdečih vin.

Leto 2021 si bomo zapomnili po nenavadnih vremenskih razmerah. Imeli smo razmeroma blago zimo, temperature so le redko padle pod ledišče in padlo je zelo malo dežja, kar je napovedalo možnost zgodnjega odpiranja popkov. V nasprotju s pričakovanji so se temperature v marcu in aprilu znižale in hladno vreme se je nadaljevalo tudi v maju. To je povzročilo izjemno pozen začetek cvetenja; šele 14. junija, kar je najkasneje v zadnjih 25 letih. Takoj po začetku cvetenja so se temperature dvignile in cvetenje je potekalo gladko in hitro pri vseh sortah grozdja. Razmere so se normalizirale s čudovitim, toplim poletjem – brez ekstremnih vročinskih valov in z malo padavinami. To je omogočilo, da so trte dohitele normalno hitrost razvoja, in zagotovilo optimalno aktivnost trte in razvoj grozdov. V sončnem, suhem in prijetno toplem jesenskem vremenu je grozdje optimalno dozorelo. Ročna trgatev, ki se je začela v prvem tednu septembra, je v klet prinesla najkakovostnejše grozdje s celimi, zdravimi grozdi, odličnim sladkornim in kislinskim razmerjem ter globoko aromatičnimi jagodami. Tako pri belih kot rdečih vinih pričakujemo nadpovprečno kakovost. Rdeča vina bodo intenzivno obarvana, z mehkimi in zrelimi tanini.

Leto so zaznamovale skrajne vremenske razmere z zelo malo dežja in izrazitimi vročinskimi valovi poleti. Ob tem se je še enkrat pokazal pomen biodinamičnega kmetovanja in ekoloških metod, ki dajejo izjemne rezultate. Suha in nekoliko hladnejša pomlad v marcu in aprilu je upočasnila brstenje in rast trte. Zastoj je bil še izrazitejši v maju, ko je v celem mesecu padlo manj kot 20 mm dežja. Junija je bilo dežja nekoliko več, toda večinoma je padel v silovitih nalivih, ob katerih so nastajali hudourniki in večina vode je zaradi strukture tal z opoko odtekla po površju. Do avgusta smo prejeli le polovico dolgoletnega povprečja padavin za naše kraje. Trgatev se je začela že v drugi polovici avgusta, obenem pa smo pozdravili blagodejne padavine, ki so vzpostavile ravnovesje vegetativne rasti trte ter zagotovile optimalno dozorelost pridelka. Zato smo tudi tokrat uspeli pridelati vina vrhunske kakovosti. Ročno obrano grozdje je vsebovalo nadpovprečne ravni sladkorjev in je bilo izjemno zdravo. Lupine jagod in pečke pa so vsebovale več fenolov in drugih aromatičnih spojin, kar nam je omogočilo pridelavo sortno izrazitih vin z izjemno eleganco. Za letnik 2022 lahko povzamemo, da so vinogradi na ikoničnih lokacijah, obdelani z ekološkimi metodami, obrodili ekološko grozdje izjemne kakovosti ter se učinkoviteje spopadli s pomanjkanjem vode in vročinskimi valovi.

Priporočamo tudi

 

Košarica je prazna

BODITE PRVI, KI BOSTE PREJELI NAŠE E-NOVICE!

S klikom na gumb za naročnino potrjujete naše Pogoje uporabe.