Pinot Grigio Cru Selection

2018

Pinot Grigio Cru Selection 2018 detajl vina

Značilnosti in opis vina

K hrani

Sivi pinot zaradi njegove kompleksnosti lahko priporočamo k širokemu spektru jedi, od hladnih predjedi (kombiniramo ga lahko z mariniranim lososom, tuno ali brancinom, hladno hobotnico in marinirano zelenjavo) do pomladno-poletnih testenin (s paradižnikovo omako ali omako z baziliko), rižot in kuskusa. Dobro se prileže tudi k lahkim morskim juham, školjkam, rakom, ribam, hobotnici, vsej perutnini in sirom (srednje staran kravji siri, sveži kozji sir ...). Odlično se poda tudi k ne preveč začinjeni azijski, tajski in moderni japonski kuhinji.

Potencial staranja

Tako pridelan sivi pinot je navadno priljubljen kot mlado vino. Vendar se moramo zavedati, da se njegov razvoj v steklenici ob primernih letnikih lepo stopnjuje tudi tja do 10 let.

    • Sorta grozdja:

      Sivi Pinot
    • Vinorodni okoliš:

      Collio - Italija
    • Vinogradi:

      Ronco di Zegla
    • Starost vinogradov:

      42
    • Nadmorska višina vinogradov:

      250 m
    • Lega vinogradov:

      jug - vzhod
    • Sestava tal:

      lapor, glina, apnenec
    • Trgatev:

      ročna - konec avgusta
    • Vinifikacija:

      Vrenje se začne spontano in poteka v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) v 2.500-litrski leseni, konusno oblikovani hrastovi posodi (tino), 8 dni. Nežno stiskanje s pnevmatsko stiskalnico.

    • Zorenje:

      11 mesecev na kvasovkah v 2.500-litrski leseni, konusno oblikovani hrastovi posodi
    • Zorenje v steklenici:

      najmanj 6 mesecev
    • Vsebnost alkohola:

      14 % vol
    • Skupna kislina:

      5,2 g / l
    • Velikost steklenice:

      0,75 l
    • Stekleničeno:

      3.333 steklenic v Avgustu 2019
    • Temperatura za serviranje:

      12 - 13 °C
PDF
  • Ne zamudite ugodnih ponudb in novosti. Prijavite se na e-novice.
  • Prijavite se