Pinot Noir Opoka

2013

Pinot Noir Opoka 2015 Detajl

Značilnosti in opis vina

Srednje globoke rubinaste barve, na nosu so bogate, čiste razvijajoče se arome po temni češnji, višnji, borovnici, slivi in robidi, ki jih zaokrožijo bogate arome vanilje, hrasta in malo dimnih not, arome gozdne podrasti, gobe, črni poper.

Suho, sveže vino mehkih, zaokroženih taninov, izredno elegantnega in polnega telesa. Poudarjeni okusi temnega jagodičevja, višenj, sladkih začimb in dimnih not. Zaton je zelo dolg, harmoničen z veliko kompleksnostjo sadnih not in izredno usklajenih komponent.

K hrani

Če imamo samo eno vino za spremljevalca več krožnikov, je to idealni izbor. Gre k skoraj vsem jedem. Lepo bo pospremil ribje, perutninske, vegetarijanske jedi, meso in divjačino. Če so na krožniku v glavni ali stranski vlogi gobe, ni boljše izbire kot modri pinot. Pečena račka, mesne pite ali štruce ljubijo njegovo spremljavo. Ni prava izbira za prebogate pekoče jedi ali jedi s preveč masla ali majoneze.

Potencial staranja

15 - 20 let

    • Sorta grozdja:

      modri pinot ( pinot noir )
    • Vinorodni okoliš:

      Brda - Slovenija
    • Vinogradi:

      Breg Cru ( SLO )
    • Starost vinogradov:

      18 - 41 let
    • Nadmorska višina vinogradov:

      150 - 250 m
    • Lega vinogradov:

      vzhod (Breg)
    • Sestava tal:

      lapor, skrilavec in peščenjak (opoka)
    • Trgatev:

      ročna, selekcioniranje grozdja - v sredini septembra
    • Vinifikacija:

      Vrenje poteka v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) v 3.000-litrski leseni, konusno oblikovani posodi (tino), 14 dni, brez dodatka selekcioniranih kvasovk. Nežno stiskanje s pnevmatsko stiskalnico.

    • Zorenje:

      27 mesecev v 225-litrskih hrastovih sodih ( barrigue ), do 30% novih sodov
    • Zorenje v steklenici:

      najmanj 12 mesecev
    • Vsebnost alkohola:

      13,5 % vol
    • Skupna kislina:

      5,4 g/l
    • Velikost steklenice:

      0,75 l, 1,5 l
    • Stekleničeno:

      2.000 steklenic 0,75 l, 213 steklenic 1,5 l, brez čiščenja in filtracije, v januarju 2015
    • Temperatura za serviranje:

      16 - 18 °C
PDF

Opoka Cru

Prepričajo nas z všečnostjo, ki se izraža z izjemno usklajenostjo med bogatim telesom, prefinjeno eleganco in mineralnostjo.

  • Ne zamudite ugodnih ponudb in novosti. Prijavite se na e-novice.
  • Prijavite se