O nas

 • Zgodovina

  Jožef Simčič je v Medani leta 1860 kupil kmetijo in se začel ukvarjati z vinogradništvom in vinarstvom. Kmalu je kmetijo predal sinu Antonu, ki je v vasi odprl še gostilno in trgovino, oskrboval pa je tudi lasten vinotoč na Dunaju.

  Z leti so prevzeli družinske posle sinovi: Nando trgovino, Pavel gostilno in Teodor pridelavo vina. Po drugi svetovni vojni jim je država z nacionalizacijo odvzela del zemljišč, gostilno in trgovino. Nando in Pavel sta se izselila v tujino, Teodor s sinom Salkom pa je ostal doma.

  Salko je že mlad z entuziazmom prevzel preostalo posestvo in – razen krajšega obdobja v sedemdesetih letih - vztrajal kot samostojen vinogradnik. Leta 1988 je vodenje kmetije prevzel njegov sin Marjan in leta 1997 je v vasi Ceglo pri Medani postavil novo, sodobno vinsko klet. S tem je ustvaril pogoje za pridelavo vin najvišje kakovosti. Mejnik je bil simbolično obeležen tudi z novo grafično podobo kmetije.

  Leto 2008 se je zapisalo kot prelomno leto za vinarstvo Simčič - Marjan, ki je že peta generacija vinarjev, odkar je Jožef Simčič leta 1860 kupil prve kose briške zemlje in vanjo zasadil najstarejše vinograde, postane v vseh pogledih nosilec vinarstva.

  To se začuti kot dokončen prehod v novo poglavje. Svojo zgodbo, ki jo je dvajset let pripovedoval skozi svoja vina in jo skozi obdobja spretno nadgrajeval, je v letu 2008 v vsem svojem zanosu pripeljal do takšne popolnosti, da je javnosti prvič predstavil sad svoje ljubezni - linijo vin z oznako "Opoka". Skozi strukturo teh vin se izjemno izrazno prepletajo dolgoletne akumulirane vinarjeve izkušnje, podpis njegovega karakterja in vse najboljše, kar ta briški terroir lahko ponudi. Opoka pravzaprav v briškem žargonu označuje lapor eolske usedline, ki je zelo siromašen v organskih snoveh, vendar nadvse bogat s solmi mineralov.

  Štiri vina, z oznako "Opoka" (rebula, chardonnay, sauvignon blanc in merlot), predstavljajo resnično novo dimenzijo v kvaliteti naših vin.

 • Ne zamudite ugodnih ponudb in novosti. Prijavite se na e-novice.
 • Prijavite se