O nas

 • Vinogradi

  Družina poseduje 24 ha vinogradov, danes starih tudi nad 55 let, ležečih tako na slovenski kot na italijanski strani Brd.

  Naši vinogradi so del prečudovite pokrajine Goriških brd, ki vinski trti nudi idealne klimatske pogoje za rast. Nizki briški griči so namreč odprti proti Furlanski nižini, od koder prihaja topel morski zrak, saj smo od morja odmaknjeni le dobrih 20 km. Pred vplivi hladnejšega gorskega podnebja pa jih na drugi strani ščitijo Julijske Alpe in Trnovska planota. Prav tako so briška tla, zgrajena iz debelih plasti laporjev in peščenjakov, idealna za vzgojo vinske trte, ki so jo v Brdih prvič zasadili že v rimski antiki.

  Vinsko trto tradicionalno vzgajamo tako, da je minimalno obremenjena in ji omogočamo, da grozdje dozori do maksimalne zrelosti, kar prinaša uravnoteženo aromo in bogatejši okus vina.

  Trte so skrbno selekcionirane po sortah. Sajene so v intervalih po zgledu tipično furlanskih vinogradov. Različno izbrani kloni pa skupaj nudijo najboljše karakteristike pridelka. Vzgojni način omogoča razvoj trt, ki so v kontroliranih pogojih prisiljene v medsebojno tekmovanje in maksimalno absorpcijo hranilnih elementov in vlage iz zemlje. S tekmovalnostjo trte postanejo dovolj močne za obroditev ustreznega visoko kakovostnega grozdja. Sadež je zdrav, dovolj močan in kompleksen, vino pa temu primerno elegantnejše in plemenitejše. Pridelek prihaja izključno samo iz naših vinogradov.

  Trudimo se, da z vsem svojim znanjem in spoštovanjem do okolja ohranjamo močno vez med nami in trtami. Kljub vedno večjemu razvoju tehnologije tudi v vinogradništvu, sami ostajamo tradicionalisti.

  Dela v vinogradu, ki doprinesejo izboljšanje kakovosti (obrezovanje, večkratno čiščenje trt in samo obiranje grozdja), izvajamo izključno ročno. Prav tako smo se že pred leti odločili, da bodo naše trte vzgojene z naravnimi metodami, brez uporabe umetnih gnojil in insekticidov. Izkušnje so nas naučile, da s tem omogočamo ohranjanje naravnega ciklusa živih organizmov v vinogradu. Zemlji in trtam pa omogočamo, da se lahko odzivajo naravno, spontano, da ob določenih stiskah preidejo v še večjo harmonijo. Rastline s tem krepimo, da postanejo močne in ne proizvajajo mase listov. Vso svojo energijo tako usmerijo v dozorevanje zdravega grozdja polnega okusa.

  Naša bela in tudi rdeča vina so v zadnjih letih najboljši pokazatelj briškega terroir-ja. Zato je naš cilj v prihodnosti pridelati še boljša vina in seveda ustvariti pogoje, da se bo to lahko zgodilo. Zato je življenje z našimi vinogradi v zdravem naravnem okolju pogoj, kateremu se ne želimo odreči.

  Lege vinogradov

  Naši vinogradi se razprostirajo na različnih lokacijah briških gričev (tako na slovenski kot italijanski strani) in na različnih nadmorskih višinah, kar nudi sortam, ki so tam zasajene optimalne življenjske pogoje.

  Zegla, Rusic, Podgredič, Gredič
  Ceglo, Medana- Jama, Plešivo - Grotišče, Jordano, Breg, Kozlink

 • Ne zamudite ugodnih ponudb in novosti. Prijavite se na e-novice.
 • Prijavite se