Rebula

2014

Rebula 2018 Detajl vina

Značilnosti in opis vina

Rebula je avtohtona sorta, ki najbolje uspeva v Brdih, na briških lapornatih tleh (opoki) pod vplivom blagega mediteranskega podnebja. V preteklosti je bilo to skromno, dokaj enostavno vino, saj je bilo trto možno močno obremeniti. Naša rebula iz srednje starih vinogradov ima svetlo rumeno barvo z zlatimi odsevi, izvrstno specifično nežno cvetico (zaznave limone, zelenega jabolka, citrusov in grenivke) in izražen sadni okus. Harmonija kislin, polnost telesa in zaznavna mineralnost ji izredno dopolnjujejo okus, do njene odličnosti.

K hrani

Vino je izjemno primerno kot aperitiv v spomladanskih in poletnih mesecih. Lahko ga kombiniramo k vsem zelenim solatam, zelenjavam, špargljem, belemu mesu, morskim sadežem, različnim zelenjavnim rižotam. Prav posebej jo priporočamo k sodobni kuhinji, tudi k sušiju.

Potencial staranja

Njen razvoj se v steklenici lepo stopnjuje tudi tja do 10 let.

    • Sorta grozdja:

      rebula
    • Vinorodni okoliš:

      Brda - Slovenija
    • Vinogradi:

      Medana
    • Starost vinogradov:

      56 - 61 let
    • Nadmorska višina vinogradov:

      200 - 250 m
    • Lega vinogradov:

      sever - zahod
    • Sestava tal:

      lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka)
    • Trgatev:

      ročna, v začetku oktobra
    • Vinifikacija:

      maceracija 24 ur, vretje z naravnimi kasovkami lastnega grozdja v nerjaveči posodi.

    • Zorenje:

      8 mesecev na kvasovkah v nerjaveči posodi
    • Zorenje v steklenici:

      najmanj mesec dni
    • Vsebnost alkohola:

      12,5 % vol
    • Skupna kislina:

      5,8 g / l
    • Velikost steklenice:

      0,75 l
    • Stekleničeno:

      12.000 steklenic v juniju 2015
    • Temperatura za serviranje:

      10 - 12 °C
PDF

Klasična

Z leti zorenja v steklenici ne izgubljajo, temveč pridobivajo na izražanju elegantnosti, prepletene z izjemno všečno mineralnostjo.

  • Ne zamudite ugodnih ponudb in novosti. Prijavite se na e-novice.
  • Prijavite se