Chardonnay

2010

Chardonnay 2018 Detajl vina

Značilnosti in opis vina

Lepo, skladno vino zmernega telesa zaznamuje bistra rumena barva. Vonj je intenziven in kompleksen. Vonjave s časom pridobivajo na vonju po belem cvetju s pridihom bele breskve in posušenega sadja ter nekoliko nežnim dotikom citrusov in začimb. V ustih se lepo razvije. Zanj so značilni sveži in živahni mineralni toni. Je dolgo obstojno, zelo očarljivo, z nežno teksturo in povsem sortno značilno.

K hrani

Chardonnay – najbolj poznano belo suho vino - je primerno tako za sodobno ustvarjalno kuhinjo kakor za tradicionalno. Izvrsten je kot aperitiv. Lahko je tudi vino zabav. Skladen je z različnimi jedmi, kot so riževi zvitki v kombinaciji s surovo ribo (suši), ocvrte jedi na mesni, morski ali zelenjavni osnovi, solate, ne preveč začinjene testenine in rižote, bela riba na žaru ali v soli, zelenjava na žaru, njoki s paradižnikovo omako, ocvrta salama v vinu in celo ocvrt pršut s polento.

Potencial staranja

Za pitje primeren mlad. Z zorenjem pridobiva na mineralnosti. Nekateri letniki zdržijo v steklenici tudi po deset let.

    • Sorta grozdja:

      chardonnay
    • Vinorodni okoliš:

      Brda-Slovenija, Collio - Italija
    • Vinogradi:

      Gredic, Ceglo, Jordano
    • Starost vinogradov:

      11–24 let
    • Nadmorska višina vinogradov:

      150-250 m
    • Lega vinogradov:

      jug-zahod/jug-vzhod
    • Sestava tal:

      lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka)
    • Trgatev:

      ročna - sredina septembra
    • Vinifikacija:

      maceracija 12 ur, vretje v inoks posodi

    • Zorenje v steklenici:

      najmanj mesec dni
    • Vsebnost alkohola:

      13,5% vol
    • Skupna kislina:

      5,4 g/l
    • Velikost steklenice:

      0,75 l
    • Stekleničeno:

      3.330 steklenic v juliju 2011
    • Temperatura za serviranje:

      12 °C
PDF

Klasična

Z leti zorenja v steklenici ne izgubljajo, temveč pridobivajo na izražanju elegantnosti, prepletene z izjemno všečno mineralnostjo.

  • Ne zamudite ugodnih ponudb in novosti. Prijavite se na e-novice.
  • Prijavite se