Cabernet Sauvignon

2010

Cabernet Sauvignon 2018 Classic Detajl vina

Značilnosti in opis vina

Klasična domovina cabernet sauvignona je Bordeaux, vendar ga tam ne uporabljajo samega. Večinoma mu dodajajo merlot, da ga omehčajo. Idealne pogoje ima cabernet sauvignon tudi v Kaliforniji. Brda pa to sorto s svojo zmerno mediteransko klimo in mineralnimi tlemi pravzaprav razvajajo. Zdravo, dozorelo grozdje daje rdeče vino, ki izkazuje izredne organoleptične lastnosti. Klasična rubinasta barva, z lahkotnim vijoličastim odtenkom že z barvo razodeva zapeljivo cvetico sliv, svežega črnega ribeza in drugih temnih gozdnih sadežev. Rahlo zaznavna so tudi zelišča. Na okusu najdemo bogastvo različnih gozdnih sadežev; v ospredju so prepoznavnejše maline in temne češnje. Tanini so komaj zaznavni. Je sveže, vendar zelo prijetno, mehko in pitno vino, z izredno lepim pookusom.

K hrani

Vino priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, pripravljenega na različne načine. Družimo ga lahko tudi z enostavno pripravljeno perutnino, teletino, svinjino, dimljenimi mesninami, salamami, srednje staranimi siri in srednje začinjeno vegetarijansko hrano ter rižotami.

Potencial staranja

Čeprav je vino cabernet sauvignon primerno za takojšnje pitje, ga lahko primerno hranjenega pustimo starati najmanj šest let. Bogastvo svežih sadnih vonjav in svežina telesa bosta v času zorenja pridobivala zrelejšo in elegantnejšo noto.

    • Sorta grozdja:

      cabarnet sauvignon
    • Vinorodni okoliš:

      Brda-Slovenija, Collio - Italija
    • Vinogradi:

      Zegla, Rusic, Plešivo
    • Starost vinogradov:

      20–42 let
    • Nadmorska višina vinogradov:

      150-250 m
    • Lega vinogradov:

      jug-zahod
    • Sestava tal:

      lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka)
    • Trgatev:

      ročna - konec septembra, začetek oktobra
    • Vinifikacija:

      klasična (tradicionalna), vrenje poteka v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) 14 dni v inoks posodi

    • Zorenje:

      osem mesecev, 70 % v inoks posodi in 30 % v 225-litrskih hrastovih sodih (barrique)
    • Zorenje v steklenici:

      najmanj mesec dni
    • Vsebnost alkohola:

      13,0% vol
    • Skupna kislina:

      5,22 g/l
    • Velikost steklenice:

      0,75 l
    • Stekleničeno:

      10.000 steklenic v avgustu 2011
    • Temperatura za serviranje:

      18°C
PDF

Klasična

Z leti zorenja v steklenici ne izgubljajo, temveč pridobivajo na izražanju elegantnosti, prepletene z izjemno všečno mineralnostjo.

  • Ne zamudite ugodnih ponudb in novosti. Prijavite se na e-novice.
  • Prijavite se