Teodor Bianco Cru Selection

2008

Teodor Bianco Cru Selection 2017 detajl vina

Značilnosti in opis vina

Teodor Belo Selekcija temelji na rebuli (kot najbolj tradicionalni briški sorti) in je najboljši pokazatelj lokalnega terroirja. Na okusu je zelo eleganten, vendar izrazito bogat in hkrati kremast. Značilnosti vina lahko pripišemo tudi dozorevanju v različnih vrstah hrastovih posod, ki karakterno najbolje izrazijo posamezno sorto. Vinu pripisujemo intenzivno zlato rumeno barvo. Gre za elegantno sadno vino z zaznavnim vonjem suhega cvetja, popečenega kruha, masla in z vkomponirano rahlo vanilijevo noto. Odležanje vina na drožeh pogojuje njegovo polnost. Okus se zaključi z dolgim toplim, prijetno grenkim odhodom, značilnim za dobro rebulo.

K hrani

Vino je lahko zanimiv dodatek k zelenjavnim jedem s perutnino (npr. raca) ali mlado divjačino (npr. jagenjčkov brodet). Odličen je z ribami (file brancina, škampi), rižotami ali testeninami s tartufi in srednje staranim, ne preveč pikantnim sirom.

Potencial staranja

Primeren za pitje, z odličnim potencialom staranja (nad petnajst let).

    • Sorta grozdja:

      rebula 60%, sivi pinot 20% in sauvignonasse 20%
    • Vinorodni okoliš:

      Brda-Slovenija, Collio-Italija
    • Vinogradi:

      Medana (rebula), Breg (sauvignonasse), Rusic (sivi pinot)
    • Starost vinogradov:

      26–57 let
    • Nadmorska višina vinogradov:

      150-250 m
    • Lega vinogradov:

      jug-zahod/jug-vzhod
    • Sestava tal:

      lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka)
    • Trgatev:

      ročna, selekcioniranje grozdja - sredina septembra, začetek oktobra
    • Vinifikacija:

      klasična (tradicionalna), ločena po sortah: Rebula - vrenje poteka v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) 14 dni v 3.000-litrski konusno oblikovani hrastovi posodi (tino), Sauvignonasse - vrenje poteka v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) 5 dni v inoks posodi, Sivi Pinot - vrenje poteka v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) 2 dni v inoks posodi; pri vseh treh sortah vrenje poteka pri naravni temperaturi

    • Zorenje:

      ločeno po sortah: rebula 22 mesecev v velikih hrastovih sodih (tino in tono), sauvignonasse 22 mesecev v velikih hrastovih sodih (tono), sivi pinot 22 mesecev v hrastovih sodih (barrique) - vina so združena pred stekleničenjem
    • Zorenje v steklenici:

      najmanj 6 mesecev
    • Vsebnost alkohola:

      13,5% vol
    • Skupna kislina:

      5,4 g/l
    • Velikost steklenice:

      0,75 l, 1,5 l, 3 l
    • Stekleničeno:

      6.200 steklenic 0,75 l, 150 steklenic 1,5 l , 45 steklenic 3 l v septembru 2010, brez čiščenja in filtracije
    • Temperatura za serviranje:

      12–14 °C
PDF
  • Ne zamudite ugodnih ponudb in novosti. Prijavite se na e-novice.
  • Prijavite se