Rebula Cru Selection

2018

Rebula CRU Selection 2018 detajl

Značilnosti in opis vina

Barva je jantarna in živahna. Vonj je intenziven, trajen in kompleksen (popečen kruh, začimbe, suho sadje, lešniki, jabolka, med, kutina ...). Okus je skoraj zemeljski, izjemno mineralen – značilen za to sorto, predelano s postopkom podaljšane maceracije. Tanini so zaznavni, lepo vkomponirani v elegantno strukturo telesa.  Vino ima značilno zaznavno rustikalno noto. Po okus je dolg in prijeten. Kljub podaljšani maceraciji in zorjenju v različnih lesenih posodah iz vina govori grozdje.

K hrani

Mesne predjedi in različne juhe (npr. kremne – gobove, zelenjavne), različno pripravljene tako morske kot sladkovodne ribe (soške postrvi), losos. Vino lahko družimo tudi z glavnimi jedmi na bazi tartufov in s svežimi, ne pikantnimi siri.

Potencial staranja

Primerno za pitje, z odličnim potencialom staranja vsaj deset let.

    • Sorta grozdja:

      rebula
    • Vinorodni okoliš:

      Brda - Slovenija
    • Vinogradi:

      Medana - Jama, Jordano
    • Starost vinogradov:

      54 – 58 let
    • Nadmorska višina vinogradov:

      200 - 250 m
    • Lega vinogradov:

      sever - zahod
    • Sestava tal:

      lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka)
    • Trgatev:

      ročna, selekcioniranje grozdja - začetek oktobra
    • Vinifikacija:

      Začetek vrenja je spontan v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) v 4000-litrski leseni, konusno oblikovani hrastovi posodi (tino), 8 dni, nato nežno stiskanje s pnevmatsko stiskalnico.

    • Zorenje:

      18 mesecev v 4.000-litrskem hrastovem sodu (tino) na kvasovkah.
    • Zorenje v steklenici:

      najmanj 4 mesecev
    • Vsebnost alkohola:

      13 % vol
    • Skupna kislina:

      5,5 g / l
    • Velikost steklenice:

      0,75 l
    • Stekleničeno:

      5.066 steklenic 0,75 l v začetku julija 2020, brez čiščenja in filtracije
    • Temperatura za serviranje:

      15 °C
PDF
  • Ne zamudite ugodnih ponudb in novosti. Prijavite se na e-novice.
  • Prijavite se