Chardonnay Cru Selection
2017

Značilnosti in opis vina
Chardonnay ni aromatična sorta grozdja. Je nekaj posebnega, saj daje privlačna vina tako na hladnejših kot toplejših legah. V našem vinu, ki ga zaznamuje značilna lapornata briška prst – opoka in prijazno zmerno mediteransko podnebje, so lepo izražene tudi mineralne zaznave, ki jih delno lahko pripisujemo načinu predelave. Globoka rumena barva, z zlatim odtenkom napoveduje bogato suho vino z nevsiljivim in lepo vkomponiranim izredno nežnim vonjem vanilije in različnih tropskih zaznav – v ospredju sta melona in guava, ki sčasoma počasi preraščata v za chardonnay značilen vonj različnih začimb. Pripisujemo mu značilnosti, kot so elegantna tekstura, okroglost, atraktivnost, izvrstno ravnotežje med polnim telesom, alkoholom in svežino. Izrazita zaznavnost mineralnosti je posledica načina predelave. Je velikan z neopisljivo eleganco, harmonijo, neverjetno všečno svežino in odličnim potencialom staranja.
K hrani
Vino s tako polnim telesom, kot je chardonnay Selekcija, lahko mirno priporočamo k jedem, ki so bogate na okusu. To so lahko srednje začinjene jedi na bazi gob, školjk in tartufov (testenine, rižote, njoki ali polenta), bogata morska hrana in pusto nemastno meso (raca, jagnjetina, perutnina), prelito z različnimi zeliščnimi ali bogatimi kremnimi prelivi, ter foie gras.
Potencial staranja
Primeren za pitje, z odličnim potencialom staranja nad petnajst let.
-
-
Sorta grozdja:
chardonnay -
Vinorodni okoliš:
Brda-Slovenija -
Vinogradi:
Jordano, Plešivo -
Starost vinogradov:
30 – 53 let -
Nadmorska višina vinogradov:
150 - 250 m -
Lega vinogradov:
jug-zahod / jug-vzhod -
Sestava tal:
lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka) -
Trgatev:
ročna - selekcioniranje grozdja, sredina septembra
-
Vinifikacija:
Vrenje poteka v stiku z jagodnimi kožicami (maceracija) v 3000-litrski leseni, konusno oblikovani hrastovi posodi (tino), 4 dni, brez dodatka selekcioniranih kvasovk. Nežno stiskanje s pnevmatsko stiskalnico.
-
Zorenje:
15 mesecev v 2.500-litrski konusno oblikovani hrastovi posodi in 6 mesecev v klasičnih francoskih 500-litrskih sodih (tono) -
Zorenje v steklenici:
najmanj 2 mesecev -
Vsebnost alkohola:
14 % vol -
Skupna kislina:
5,1 g / l -
Velikost steklenice:
0,75 l -
Stekleničeno:
3.333 steklenic 0,75 v decembru 2018 -
Temperatura za serviranje:
12 – 14 °C
-
-
Sauvignon Blanc Cru Selection 2019
-
Ribolla Cru Selection 2019
-
Chardonnay Cru Selection 2019
-
Pinot Grigio Cru Selection 2020
-
Teodor Bianco Cru Selection 2018
-
Teodor Rosso Cru Selection 2017
-
Pinot Noir Cru Selection 2019
-
Merlot Cru Selection 2017
Cru Selections
Questi vini sono ricchi, intensi nel colore e nel gusto. Oltre ad avere un corpo pieno, che esalta la nota minerale, sono anche molto persistenti.