Rebula
2021

Značilnosti in opis vina
Rebula je avtohtona sorta, ki je svoj dom našla v Brdih že v 12. stoletju. V preteklosti je bilo to skromno, dokaj enostavno vino, saj je bilo trto možno močno obremeniti. Na briških lapornatih tleh (opoki) pod vplivom blagega mediteranskega podnebja naša rebula iz srednje starih vinogradov daje izjemne rezultate. Pridelana Rebula Brda Classic ima svetlo rumeno barvo z zlatimi odsevi, izvrstno specifično nežno cvetico (zaznave limone, zelenega jabolka, citrusov in grenivke) in izražen sadni okus. Elegantnost telesa, svežina in zaznavna mineralnost se med seboj dopolnjujejo v svojstven okus, vse do njene odličnosti.
K hrani
Vino je izjemno primerno kot aperitiv v spomladanskih in poletnih mesecih. Lahko ga kombiniramo k vsem zelenim solatam, zelenjavam, špargljem, belemu mesu, morskim sadežem, različnim zelenjavnim rižotam. Prav posebej jo priporočamo k sodobni kuhinji, tudi k sušiju.
Potencial staranja
Njen razvoj se v steklenici lepo stopnjuje tudi tja do 10 let.
-
-
Sorta grozdja:
rebula -
Vinorodni okoliš:
Brda - Slovenija -
Vinogradi:
Medana -
Starost vinogradov:
17 - 30 let -
Nadmorska višina vinogradov:
200 - 250 m -
Lega vinogradov:
sever - zahod -
Sestava tal:
lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka) -
Trgatev:
ročna, v začetku oktobra
-
Vinifikacija:
maceracija do 48 ur, vretje z naravnimi kasovkami lastnega grozdja v nerjaveči posodi.
-
Zorenje:
6 mesecev na kvasovkah v nerjaveči posodi -
Zorenje v steklenici:
najmanj mesec dni -
Vsebnost alkohola:
13 % vol -
Skupna kislina:
5,3 g / l -
Velikost steklenice:
0,75 l -
Stekleničeno:
5.733 steklenic v marcu 2022 -
Temperatura za serviranje:
10 - 12 °C
-
Brda Classic
Z leti zorenja v steklenici ne izgubljajo, temveč pridobivajo na izražanju elegantnosti, prepletene z izjemno všečno mineralnostjo.