Chardonnay
2016

Značilnosti in opis vina
Lepo, skladno vino zmernega telesa zaznamuje bistra rumena barva. Vonj je intenziven in kompleksen. Vonjave s časom pridobivajo na vonju po belem cvetju s pridihom bele breskve in posušenega sadja ter nekoliko nežnim dotikom citrusov in začimb. V ustih se lepo razvije. Zanj so značilni sveži in živahni mineralni toni. Je dolgo obstojno, zelo očarljivo, z nežno teksturo in povsem sortno značilno.
K hrani
Chardonnay – najbolj poznano belo suho vino - je primerno tako za sodobno ustvarjalno kuhinjo kakor za tradicionalno. Izvrsten je kot aperitiv. Lahko je tudi vino zabav. Skladen je z različnimi jedmi, kot so riževi zvitki v kombinaciji s surovo ribo (suši), ocvrte jedi na mesni, morski ali zelenjavni osnovi, solate, ne preveč začinjene testenine in rižote, bela riba na žaru ali v soli, zelenjava na žaru, njoki s paradižnikovo omako, ocvrta salama v vinu in celo ocvrt pršut s polento.
Potencial staranja
Za pitje primeren mlad. Z zorenjem pridobiva na mineralnosti. Nekateri letniki zdržijo v steklenici tudi po deset let.
-
-
Sorta grozdja:
chardonnay -
Vinorodni okoliš:
Brda - Slovenija, Collio - Italija -
Vinogradi:
Gredic, Ceglo, Jordano -
Starost vinogradov:
17 – 30 let -
Nadmorska višina vinogradov:
150 - 250 m -
Lega vinogradov:
jug-zahod / jug-vzhod -
Sestava tal:
lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka) -
Trgatev:
ročna - konec avgusta
-
Vinifikacija:
maceracija 12 do 24 ur, vretje z naravnimi kasovkami lastnega grozdja v nerjaveči posodi.
-
Zorenje:
7 mesecev na kvasovkah v nerjaveči posodi -
Zorenje v steklenici:
najmanj mesec dni -
Vsebnost alkohola:
13,5 % vol -
Skupna kislina:
5,1 g / l -
Velikost steklenice:
0,75 l -
Stekleničeno:
6.600 steklenic v maju 2017 -
Temperatura za serviranje:
12 °C
-
Brda Classic
Years of experience have shown that white wines produced in this way, with their expressive structure, which is not lost after maturing in the bottle for some years, should gain in expressive elegance laced with a marvellously pleasant minerality.