Chardonnay
2021

Značilnosti in opis vina
Lepo, skladno vino zmernega telesa zaznamuje bistra rumena barva. Vonj je intenziven in kompleksen. Vonjave s časom pridobivajo na vonju po belem cvetju s pridihom bele breskve in posušenega sadja ter nekoliko nežnim dotikom citrusov in začimb. V ustih se lepo razvije. Zanj so značilni sveži in živahni mineralni toni. Je dolgo obstojno, zelo očarljivo, z nežno teksturo in povsem sortno značilno.
K hrani
Chardonnay – najbolj poznano belo suho vino - je primerno tako za sodobno ustvarjalno kuhinjo kakor za tradicionalno. Izvrsten je kot aperitiv. Lahko je tudi vino zabav. Skladen je z različnimi jedmi, kot so riževi zvitki v kombinaciji s surovo ribo (suši), ocvrte jedi na mesni, morski ali zelenjavni osnovi, solate, ne preveč začinjene testenine in rižote, bela riba na žaru ali v soli, zelenjava na žaru, njoki s paradižnikovo omako, ocvrta salama v vinu in celo ocvrt pršut s polento.
Potencial staranja
Za pitje primeren mlad. Z zorenjem pridobiva na mineralnosti. Nekateri letniki zdržijo v steklenici tudi po deset let.
-
-
Sorta grozdja:
chardonnay -
Vinorodni okoliš:
Brda - Slovenija, Collio - Italija -
Vinogradi:
Gredic, Ceglo, Jordano -
Starost vinogradov:
22 – 35 let -
Nadmorska višina vinogradov:
150 - 250 m -
Lega vinogradov:
jug-zahod / jug-vzhod -
Sestava tal:
lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka) -
Trgatev:
ročna - v sredini septembra
-
Vinifikacija:
maceracija do 24 ur, vretje z naravnimi kasovkami lastnega grozdja v nerjaveči posodi.
-
Zorenje:
6 mesecev na kvasovkah v nerjaveči posodi -
Zorenje v steklenici:
najmanj mesec dni -
Vsebnost alkohola:
14 % vol -
Skupna kislina:
5,3 g / l -
Velikost steklenice:
0,75 l -
Stekleničeno:
6.666 steklenic v marcu 2022 -
Temperatura za serviranje:
12 °C
-
Brda Classic
Z leti zorenja v steklenici ne izgubljajo, temveč pridobivajo na izražanju elegantnosti, prepletene z izjemno všečno mineralnostjo.